Asi vás neprekvapím tvrdením, že
jeseň je definitívne tu. Čo ale považujem za zaujímavejšie, sú znaky, podľa
ktorých sa tento fakt v Nórsku neomylne spozná – okrem takých tých zrejmých
akými sú klesnutie teplôt na cca 10 °C, častejšie dažde, odlietanie vtákov na
juh a chuť na čaj s rumom.
Oficiálne sa to spustilo asi 25.
septembra, akciou Elvelangs i fakkellys, čo znamená niečo ako „popri rieke
vo svetle fakieľ“ a je to osloská oslava jesennej rovnodennosti. Vo
štvrtok večer po zotmení sa teda zhaslo elektrické osvetlenie pozdĺž rieky
Akerselva a rozsvietili sa tisícky sviečok, fakieľ, ohňov. A stovky ľudí
sa popri tomto vysvietenom divadle vybralo na nočnú prechádzku, ktorá bola
ozvláštnená desiatkami vystúpení, koncertov, drobných predstavení a,
samozrejme, stánkami s kávou a waflami. A musím uznať, bolo to
čarovné. Ale predsa len, bol to môj prvýkrát a nebola som úplne
pripravená, čo čakať, takže nabudúce sa celkom určite lepšie oblečiem a rozhodne
pred tým nepôjdem do knižnice, aby som potom nemusela tie kilometre putovať s neprimeranou
záťažou.
Ďalším neklamným znakom jesene je
fakt, že ranné rady na kávu v ktorejkoľvek zo školských kantín narástli
dvoj- až štvornásobne, ľudia si v zúfalej túžbe po kofeíne nechávajú kávu
čapovať do vlastných termosiek/termopohárov a tie potom nepúšťajú z ruky
za žiadnu cenu – snáď len keď idú na záchod, ale ani tým by som si nebola istá.
Na vývesných štítoch pred
reštauráciami sa postupne začína objavovať čarovné slovíčko „fårikål“, čo je tradičné
nórske jedlo a patrí k jeseni tak ako kapor k slovenským Vianociam,
možno dokonca ešte viac. Ide o jahňacie mäso (s kosťami, posekané na asi
dvojcentimetrové kúsky) s hlávkovou kapustou. Je to jedlo veľmi jednoduché
a strašne, strašne dobré. Ak by niekto mal záujem o „recept“: do veľkého
hrnca sa navrství jahňacie a kapusta pokrájaná na väčšie kusy, jednotlivé
vrstvy sa posolia, pridá sa celé čierne korenie, prípadne trochu múky (na
zahustenie), podleje sa to troškou vody a potom už len dusiť a dusiť,
minimálne dve hodiny, kým mäso neodpadáva od kosti (podobne ako pri rebrách).
Podáva sa so zemiakmi a zjedia sa toho minimálne dva taniere, také dobré
to je. Minulý štvrtok bol národný fårikål deň. Neviem, čo presne to znamená,
okrem toho, že vtedy majú fårikål všade a kapusta sa dá kúpiť asi za dve
koruny. A, keď už boli Nóri tak pekne fårikålovo nabudení, rozhodli sa, že
tento víkend spravia rekord v najväčšom množstve navareného a zjedeného
fårikålu (čo, priznajme si, zas taký ambiciózny počin nie je, vezmúc do úvahy
fakt, že fårikål jedia iba Nóri).
Takže cez víkend bola v meste veľká fårikål
párty – celý piatok a sobotu sa na hlavnej ulici statočne vyváralo a fårikål
mohol ochutnať každý, kto sa odvážil vstúpiť do stanu na to určeného.
My sme sa
odvážili a okrem toho, že sme si pochutili, mali sme šťastie aj na kultúrnu
vložku – šikovný fidlikant hral na husličky do taktu chlapcom, ktorí rôzne
poskakovali, stavali sa na hlavu a skopávali z tyčky klobúk, čo je ďalšia
tradičná nórska kratochvíľa a volá sa to hallingdans (alebo lausdans).
No a napokon, tie farby! Tie farby... milujem miestnu jeseň, každý výhľad z každého okna je ako gýčovitá pohľadnica. A viete čo, Nórsko na jeseň je aspoň tak dobré ako Nórsko v lete!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára